sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Kirjaaminen

Kirjaaminen

Opiskelijat voivat kirjata johdon ja valvonnan alaisena.
Potilasasiakirjoihin voivat kirjata henkilöt jotka osallistuvat potilaan hoitoon.
Opiskelijat voivat kirjata toimiessaan laillistetun ammattihenkilön tehtävissä mutta kirjaukset tarkistaa vielä vastuussa oleva hoitaja.
Kirjauksissa pitää olla kirjaajan nimi, asema, päivänmäärä ja aika.


Kotihoidon kirjaukset

Kirjataan jokaisen käynnin jälkeen mitä on tehty ja onko asiakkaan tila muuttunut.
Kirjataan myös kuinka kauan asiakkaalla ollaan oltu.
Kotisairaanhoito (insuliini, lääkkeenjako yms) ja kotikäynnit kirjataan eri sivustolle.

Kirjaamiseen mielestäni pitäisi käyttää enemmän aikaa ja kertoa tarkemmin mitä tehdään ja koska ollaan tehty. Olen huomannut että joskus luistetaan helpomman kautta.

Ravitsemuskasvatus

KLIINISET TÄYDENNYSRAVINTOVALMISTEET
Selvitä (tuotteet, käyttö, hinta) joko työpaikkasi, apteekin tai internetin välityksellä.

1. Nielemishäiriöihin tarkoitetut valmisteet
Esim Nutricia
Se on sakeutusjauhe ja täydennysravintovalmisteita nielemishäiriöisten potilaiden avuksi. Kaikilla Nutilis-tuotteilla on amylaasiresistentti ominaisuus, jotta nieleminen olisi turvallisempaa.
2. Lapsille tarkoitetut valmisteet
Esim Neocate Advance
Jauhemainen lasten elementaalidieettivalmiste, jonka proteiinit ovat aminohappoina.
Neocate Advance on hypoallerginen ja sen koostumus on suunniteltu vastaamaan yli 1-vuotiaiden lasten ravinnontarvetta. Neocate Advance sopii maito- ja moniallergioiden hoitoon. Sopii ainoaksi ravinnonlähteeksi yli 1-vuotiaille. Valmistettu maidottomassa ympäristössä.
3. Sairauskohtaiset valmisteet Cubitan, Diasip, Forticare
Cubitan
Runsaasti proteiinia ja energiaa sisältävä pirtelömäinen täydennysravintovalmiste, johon on lisätty haavojen paranemista edistäviä ja inflammatorisia prosesseja sääteleviä ravintoaineita.   Tarkoitettu kroonisista haavoista kärsivien henkilöiden täydennysravinnoksi.  Sisältää kaikkia päivittäin tarvittavia vitamiineja ja kivennäisaineita.  Gluteeniton.

Sopii vain normaalin ruokavalion täydennykseksi.
Käytettävä varoen 3–17-vuotiaiden hoitoon

Diasip

Pirtelömäinen täydennysravintovalmiste diabetesta sairastavalle henkilölle.  Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien ja ravintokuitujen ansiosta verensokeri pysyy paremmin tasapainossa.  Alhainen glykeeminen indeksi (GI).  Sisältää kaikkia päivittäin tarvittavia vitamiineja ja kivennäisaineita. Gluteeniton.

Käytettävä varoen 3–6-vuotiaiden hoitoon.

Forticare

Runsaasti energiaa ja proteiinia sisältävä pirtelömäinen täydennysravintovalmiste syöpää sairastavan täydennysravinnoksi. Sisältää kaikkia päivittäin tarvittavia vitamiineja ja kivennäisaineita. Erittäin vähälaktoosinen ja gluteeniton.

4. Sairauskohtaiset valmisteet Renilon, Respifor, Souvenaid
Renilon
Runsaasti energiaa sisältäviä pirtelömäisiä täydennysravintovalmisteita munuaissairauksista kärsivien ravitsemushoitoon. Renilon 4.0 soveltuu vähäproteiiniseen ruokavalioon (predialyysivaiheeseen) ja Renilon 7.5 dialyysivaiheeseen.  Sisältävät erittäin vähän munuaissairauksissa elimistöön kertyviä kivennäisaineita. Erittäin vähälaktoosinen ja gluteeniton.

Sopii vain normaalin ruokavalion täydennykseksi. Käytettävä varoen 3–6-vuotiaiden hoitoon




Respifor

Runsaasti energiaa ja proteiinia sisältävä pirtelömäinen täydennysravintovalmiste keuhkoahtaumatautia sairastavan täydennysravinnoksi. Sisältää kaikkia päivittäin tarvittavia vitamiineja kivennäisaineita. Vähärasvainen valmiste tyhjenee nopeasti mahalaukusta ja pieni annos (125 ml) ei aiheuta täydenolon tunnetta, eikä siten vaikeuta hengitystä. Gluteeniton.

Souvenaid

Souvenaid on varhaisen Alzheimerin taudin ravitsemushoitoon tarkoitettu kliininen ravintovalmistejuoma, joka on kehitetty tukemaan aivojen synapsien eli hermosolujen välisten viestiyhteyksien muodostumista. Kliinisissä tutkimuksissa on todettu, että Souvenaidista on hyötyä varhaista Alzheimerin tautia sairastaville. Sisältää maitoproteiinia ja on gluteeniton sekä vähälaktoosinen.

5. Nutridrinkit
Nutridrink-sarjan käyttövalmiilla täydennysravintovalmisteilla voidaan tehokkaasti lisätä potilaiden ravinnonsaantia. Kaikki Nutridrink-tuotteet ovat kliinisiä ravintovalmisteita ja niitä käytetään terveydenhuollon ammattihenkilöstön ohjauksessa. Monet sopivat ainoaksi ravinnoksi, kun taas toiset on tarkoitettu täydentämään normaalia ruokavaliota.

6. Calogen ja Calogen Extra ja  MCT-öljy
Calogen
Calogen ja Calogen Extra käyttövalmiit energialisät sopivat käytettäväksi vajaaravitsemuksen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Tuotteilla voidaan lisätä tehokkaasti energian ja ravintoaineiden saantia. Annostus tapahtuu lääkkeenomaisesti normaali ruuan lisänä.
Mct-öljy
MCT-öljy soveltuu lasten ja aikuisten ruokavalion energiasisäl- lön lisäämiseen. MCT-öljyä voidaan annostella syöttöletkuun tai käyttää ruoan lisänä.

Ravitsemushoito

Ravitsemushoidon tehtävän palautus

Asiakkaani on Martta 64-vuotias hoitokodissa asuva vanhus. Hän liikkuu päivittäin rollaattorin avulla pieniä lenkkejä päivittäin. Hänen BMI eli painoindeksi on 25.39 joka tarkoittaa lievästi lihavaa mutta kun asiakas on jo vanha niin hänen tilanteeseen ei tehdä muutosta.
Hän syö aamupalan hyvin, lounaan, päiväkahvin, päivällisen mutta sen kevyempänä ja iltapalan.  Hänellä ei ole erityisruokavalioita kuin laktoositon.

Hän saa ruoan suoraan keittiöltä eikä ruokaa säilötä hoitokodissa. Hän syö tasaisin väliajoin.



Martan ruokapäiväkirja
Päivä 1
Aamupalaksi lautasellinen puuroa, leipä, maitolasi ja musta kahvi.
Lounaaaksi lihaperunasoselaatikkoa ja kasviksia, maito ja ruisleipä, jälkiruoaksi kiisseliä.
Päiväkahvilla yksi kääretorttu ja musta kahvi
Päivällisellä parsakaalisosekeittoa ja leipä, maito.
Iltapalalle viili jonka päällä on kiisseliä.

Päivä 2
Aamupalaksi lautasellinen puuroa, leipä ja musta kahvi.
Lounaaksi makaronilaatikkoa, kasviksia ja maito.
Päiväkahvilla yksi pieni pulla ja musta kahvi.
Päivällisellä puolukkaruishiutalepuuroa, maitoa.
Ilpapalalle kiisseli ja leipä.

Päivä 3
Aamupalaksi lautasellinen puuroa, leipä ja musta kahvi.
Lounaaksi perunamuusia, uunitomaatti silakoita, keitettyjä kasviksi ja maito.
Päiväkahvilla kääretorttu ja kaksi kupillista mustaa kahvia.
Päivällisellä kasvissosekeittoa ja leipä, maito.
Iltapalalla jugurtti, leipä ja maito.


Syötettyäni Mertan tiedot fineliin tuli vertailu suomalaisiin ravitsemissuosituksiin:

Kuitua hän saa vain 76,5g
Kivennäis ja hivennäis aineita saa aika riittävästi ja tasaisesti
Vitamiineja hän ei suosituslukemiin.

Motivoisin asiakasta Marttaa syömään enemmä hedelmiä ja juomaan esim appelsiinimehua. Jos lukemat eivät nousisi voitaisiin miettiä esim joitain vitamiini tabletteja.

- Hei Martta! Mitä kuuluu?
- Hei! Eipä tässä mitään erikoista.
- Kuules tuosta sinun ravitsemuksestasi sen verran että sinulle pitäisi lisätä kuitua ja vitamiinia enemmän ruokavalioosi.
- Aijaa.. Kuinkas niitä voitaisiin lisätä?
- No esimerkiksi voisit syödä Pähkinöitä, kiivi ja omenaa enemmän. Myös marjat ja erilaiset vitamiinipitoiset mehut toisivat lisää kuitua ja vitamiineja.
- Selvä niitähän voisi kokeilla ja kuulostaa aika helpolta. Kiitos!

perjantai 9. syyskuuta 2016

Tehtävänpalautus

 tehtävänpalautus Cystofix

1.       Kerro, mikä on kyseisen toimenpiteen syy / tavoite = miksi se tehdään potilaalle / mitä etua / apua se potilaalle tuo

·          Cystoxiksin toimenpide syy on, ettei virtsaaminen onnistu normaalisti, eikä potilas pysty toistokatetroimaan itsenäisesti. Se on mukavampi tapa kuin katetri ja helpompi.

2.        Listaa, mitä välineitä toimenpiteeseen tarvitaan

·         Kystostomiasetti, Steriili liina, puhdistusaine, puudute, pistopuikko, steriilejä taitoksia, steriilit hanskat, ballongin täyttöaine, puntkiosetti ja kystofix- katetri, virtsankeräyspussi.

3.       Kerro, miten potilasta valmennetaan / valmistellaan / ohjataan ko. toimenpiteeseen

·         Kerrotaan tarkasti potilaalle miten toimenpide tehdään,  ruokailussa, elämäntavoissa ei ole mitään rajoituksia. Jos potilaalla on jo ennestään katetri, laitetaan se korkille 2-4h ennen cystofixin laittoa.

4.        Kerro lyhyesti pääpiirteittäin, miten toimenpide suoritetaan

·         Rakossa oltava virtsaa väh. 300ml. Alavatsan pesu ja steriili liina, puudutus, ihoviilto, punktioneula rakkoon, katetri työnnetään punktioneulan kautta rakkoon ja neula poistetaan.  täytetään ballongi ja yhdistetään pussiin ja laitetaan taitokset.  runsas nesteytys 1.5-2l.

5.        Listaa, mitä jälkitarkkailuita -ohjausta tai -töitä toimenpiteeseen liittyy

·         Tarkkaillaan verenvuotoa, sama katetri saa olla vain 3kk jolloin se vaihdetaan, hoito ohjeet.

6.       Hahmota itsellesi, mikä on lähihoitajan rooli ko. toimenpiteessä


·          Esim. Cystofixin hoito:
Tyhjennetään virtsapussi. Puhdistetaan ja ympärystän katsominen (onko tulehtunut) Vaihdetaan puhtaat taitokset ja tarkastetaan ballongi. Jos potilas on esim hoitokodissa tai kotihoidon palveluissa.


tehnyt Juulia ja Salla R

tiistai 6. syyskuuta 2016

Omahoitajuus

Omahoitajuus

Mitä omahoitajuudella tarkoitetaan

Omahoitaja vastaa hoitotyönprosessista 24 tuntia vuorokaudessa, eli poissa ollessaankin. Tämä pystytään toteuttamaan hyvin kirjatun hoitosuunnitelman avulla.

Asukkaan elämäntilanteesta lähtien suunnitellaan hoitotyön auttamiskeinot, omahoitaja ja asukas määrittelevät yhdessä hoitotyön tarpeet ja tavoitteet. Niiden perusteella laaditaan hoitotyön suunnitelma, jonka avulla huolehditaan hoitotyön jatkuvuudesta. Omahoitaja arvioi säännöllisesti hoitoa ja tavoitteiden saavuttamista. 

Omahoitajalla tulee olla aktiivinen suhde omaisiin. Asukas on oman perheensä määrittelijä ja hänen tehtävä on kertoa keitä hänelle läheiset ihmiset ovat.

Periaatteet

Potilaskeskeisyys
Vastuullisuus
Jatkuvuus
Koordinointi
Itsenäisyys
Kokonaisvaltaisuus



Omahoitajuus muuttaa potilaan elämänlaatua siten että potilas pystyy luottamaan asiansa hoitajan vastuulle. Hoitaja pitää potilaan terveydellisistä asioista huolta. Omahoitaja myös ajaa potilaan asioita eteenpäin. 

Lähihoitajan pitää olla vastuullinen omahoitaja ja selvittää potilaan ongelmia. Omahoitajan pitää myös tulla toimeen potilaan kanssa ja omaisten. Lähihoitajan pitää tuntea potilaan sairaudet ja menneisyyttä. Lähihoitajan pitää tiedottaa myös potilaan asioista hänen omaisilleen ja muulle työyhteisölle (esim. keittiölle ruokavaliot yms.) Työyhteisön pitää myös tiedottaa potilasta koskevista asioista omahoitajalle. 

Haasteita omahoitajuuteen liittyy esim se ettei tule potilaan tai omaisten kanssa toimeen. Myös tiedonkulku on oma haasteensa. Haasteina on myös jos potilas on puhumaton tai muuten sellaisessa tilanteessa ettei hän voi ilmaista omaa tahtoaan. Jos potillaala on paljon sairauksia tai muita hoidettavia toimenpiteitä omahoitajan pitää olla tarkkana että kaikki tulee huomioon. 


Omahoitajuutta voisi vielä parantaa sillä että on enemmän tietotaitoa eri sairauksista ja ymmärtäväisyyttä asiakkaan tilanteeseen. 



Tehnyt: Juulia, Julia ja Iitu